biografie

hakken

Maarten Burggraaff (Utrecht, 1947)
Gerichtsweg 2
Eenum
tel. 0596 572405
email mburggra@xs4all.nl of info@steenbeeld.nl

Ik maak beelden van natuursteen, baksteen, brons en aluminiumcement, en soms in keramiek, hout of gips. Bijna alle beelden zijn gemaakt naar het menselijk lichaam of onderdelen ervan. In ieder geval daardoor geïnspireerd. Meestal kies ik voor vrouwelijke vormen. Die zijn wat ronder, en dat maakt een beeld voor mij mooier, iets harmonischer. Mijn inspiratiebron blijft onuitputtelijk. Niet alleen zijn er verschillende mensvormen, er zijn ook veel verschillende uitdrukkingen en emoties. Voor mij is het een uitdaging, om dat in een beeld te vangen, soms figuratief en soms abstract. In mijn hoofd zitten nog ontelbare ideeën, die nog een keer verwezenlijkt moeten worden.

8mei13 (21)

Tijdens mijn middelbare schooltijd in Utrecht heb ik mijn eerste (houten) beelden gemaakt en vanaf dat moment is mijn belangstelling voor de beeldhouwkunst gebleven. Ik herinner me nog de eerste grote expositie die ik bezocht in Sonsbeek (1965), met werk van o.a. Henry Moore. Dat werk en dat van Jean Arp heeft mij toen erg geïnspireerd. Na jaren waarin andere hobby’s en bezigheden meer aandacht vroegen, ben ik in 1997 serieus met beeldhouwen gestart.
Op het Kunstencentrum in Groningen heb ik jarenlang geboetseerd naar model en bij Gerda Duiverman heb ik ervaring in het hakken in steen opgedaan. Daarnaast komt mijn bouw- en waterbouwkundige opleiding goed van pas bij de materiaalbewerking, bij het maken van betonnen sokkels en bij het plaatsen van (grotere) beelden.

11juli2014 (91)

De meeste beelden komen het best tot hun recht in een natuurlijke omgeving. Daarom zijn we blij met onze grote bezoektuin in Eenum, waar veel beelden een – tijdelijke – plek hebben, in het gras of tussen de bloemen en bomen. Zie daarvoor pagina ‘de Gerichtshof’.